Den humanitære krisen på grensen mellom Hviterussland og Polen

10.11.2021

Til offentligheten og pressen! 

Den siste uken har det vært en menneskelig tragedie på grensen mellom Hviterussland og Polen. Tusenvis av innvandrere, hvorav de fleste er kurdere, blir stående for å dø på grensen mellom Hviterussland og Polen.

I følge informasjonen som gjenspeiles i pressen, mistet mer enn 20 kurdiske immigranter livet av sult og ekstrem kulde i løpet av en uke. Ingen forlater fødelandet med mindre det er nødvendig. De internasjonale maktene som har gjort Kurdistan til en krigssone, inntar også en umenneskelig holdning til kurdiske immigranter. Dessverre forblir disse kreftene som fordrev mennesker fra deres land tilskuere til denne menneskelige tragedien. Vi ser med knusende hjerter når innvandrere, inkludert mange kvinner og barn, blir presset mellom to grenser og presset inn i en dødstunnel.

Vi har fulgt anti-immigrantpolitikken til europeiske stater med bekymring de siste årene. Det som nå skjer på den polsk-hviterussiske grensen kan imidlertid ikke uttrykkes med ord. Stater drar innvandrere i hjel ved å ta vare på deres interesser.

Vi appellerer til alle mennesker med samvittighet som bor i disse landene. Innvandring er ikke en skjebne; det er et resultat skapt av regjeringene som styrer landene du bor i. Samfunns samvittighet bør ikke tie i møte med denne umenneskelige politikken. Hvert individ som kaller seg et menneske bør beskytte innvandrerne som ble etterlatt for å dø mellom to grenser.

Stater som gjør alt for å skjule situasjonen til innvandrere på den polsk-hviterussiske grensen, der folk sulter og tørster, bør aldri glemme at de vil bli stilt ansvarlig i møte med historien, og det samme gjør de som har lukket ørene og øyne til denne tragedien. "Dette er dagen for å heve stemmene våre" for ikke å ta del i denne forbrytelsen mot menneskeheten.

Journalister, forfattere, kunstnere og samvittighetsfulle politikere, spesielt menneskerettighetsorganisasjoner i europeiske land, må stå opp mot denne menneskelige tragedien. Å beskytte innvandrere er å omfavne menneskeheten. I denne forbindelse, som Kurdisk Demokratisk samfunnssenter ønsker vi alle typer aktiviteter for innvandrere på høyeste nivå velkommen. Vi tror at alle institusjoner i vår struktur vil omfavne og støtte innvandrere som blir overlatt til å sulte og dø.

Som Kurdisk demokratisk samfunnssenter krever vi at tusenvis av innvandrere, inkludert mange kurdiske borgere, som ble etterlatt for å dø, skal bringes ut av dødstunnelen så snart som mulig og bringes til et miljø der minimumshumanitære forhold er gitt. Vi krever at alle europeiske land og deriblant Norge oppfyller sitt ansvar. Spesielt FNs høykommissær for flyktninger har et ansvar her. Vi krever oppfyllelse av rettighetene gitt til flyktninger i Genève-konvensjonen så snart som mulig.

Først og fremst er det vårt primære krav å åpne en humanitær korridor for innvandrere som sliter med sult og kulde. Vi oppfordrer alle humanitære hjelpeorganisasjoner, spesielt UNICEF og Røde Kors, Leger uten grenser og Norsk folkehjelp til å ta grep for flyktningene NÅ!

Det er tid for solidaritet!