Derfor bør Tyrkia boikottes

12.03.2021

Av Andam Aziz, politisk talsperson for Kurdisk Demokratisk Samfunnssenter

I 2015 kollapset fredsforhandlingene mellom den tyrkiske staten og PKK. Staten angrep sivilbefolkningen med en voldsomhet vi ikke har sett siden 1990-tallet. Militæret angrep byer og landsbyer, erklærte portforbud der alle som ble sett på gaten ville bli skutt. Hele nabolag og landsbyer ble rasert. Siden et mislykket kuppforsøk i juli 2016, har hundretusener av mennesker blitt arrestert og avskjediget fra jobben; over 160 medier ble lagt ned og hundrevis av journalister arrestert.

Uenige stemmer forstummes

Ingen uenige stemmer tolereres. Tyrkia har nå flere journalister i fengsel enn noe annet land på jorden. Den tyrkiske presidenten Erdoğan har endret grunnloven for å gi seg selv absolutt makt, og har fengslet et stort antall av den politiske opposisjonen. Den tyrkiske staten støttes av våpenavtaler, europeiske regjeringer og finansinstitusjoner.

Uten denne støtten ville den tyrkiske staten ikke kunne okkupere utenlandsk territorium som Afrin, Serekaniye, Girespi i Rojava (Nord-Syria), slå ned på opprør ledet av den politiske opposisjonen i Tyrkia og føre en skitten krig mot den kurdiske frigjøringsbevegelsen i Nord-Kurdistan (Sørøst-Tyrkia).

I 2017 utgjorde Tyrkias BNP rundt 851,52 milliarder dollar, men dette falt til 713,51 milliarder dollar i 2018. Arbeidsledigheten øker jevnlig. Økonomien har etter sigende falt med 2,6 prosent i første kvartal 2019. Fortsatt økte antallet utlendinger som besøker Tyrkia med nesten 22 prosent fra 2017 til 2018. Den tyrkiske økonomien er stadig mer avhengig av turisme.

Turisme finansierer folkemord

Turisme i Tyrkia finansierer folkemord, etnisk rensing og krig.

Det er en direkte sammenheng mellom turistnæringen i Tyrkia, Erdoğan-regimet og våpenhandelen. Penger brukt på ferien kan brukes på å drepe kurdere. Ifølge tall frigitt av det tyrkiske statistiske instituttet utgjorde turismen alene i 2018 en inntekt på 29,5 milliarder dollar, og samme år ble Tyrkias militærbudsjett hevet med 24 prosent til 19 milliarder dollar.

For å si det mer direkte: jo flere turister som liker Tyrkias strender, jo flere kurdere vil dø.


Saken ble først publisert på Nettavisen: https://www.nettavisen.no/nyheter/derfor-bor-tyrkia-boikottes/s/12-95-3423889695