Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide må våkne!

07.11.2019
Andam Aziz, Politisk talsperson for Kurdisk Demokratisk samfunnssenter, kronikk i Dagsavisen
Andam Aziz, Politisk talsperson for Kurdisk Demokratisk samfunnssenter, kronikk i Dagsavisen

"Etter Tyrkias invasjon av Nord-Syria 9. Oktober har Tyrkia drept over 400 sivile og over 400 000 mennesker har blitt drevet på flukt, ifølge FN. Tyrkias invasjon er et brudd på folkeretten og Tyrkia har allerede begått flere krigsforbrytelser, ifølge Amnesty.

Tyrkia har brukt krigsfly, stridsvogner og kjemiske våpen mot kurdere i Nord-Syria. Uskyldige barn, kvinner, eldre ble drept. Tusenvis ble såret og flyktet fra hjemmene sine. Tyrkiske militærfly har bombet skoler, hus og sykehus i regionen.
Tyrkias invasjon vil ikke løse situasjonen i Syria og den vil gjøre veien til fred mye lengre og vanskeligere. Vi kommer til å oppleve demografisk endring, brudd på menneskerettigheter, folk på flukt og IS-krigere som herjer i Syria og Europa i nærmeste fremtid. Vi som norsk-kurderne og kurdernes venner har demonstrert i over 1 måned i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Fredrikstad for å advare mot nettopp disse tingene. Vi som kurdere ønsker fred, stabilitet og sameksistens. Med ord så er de fleste av regjeringen enig med oss men i handling så er vi ikke det.
Erdogan sier til EU: "dere kan ikke stemple operasjonen vår som en invasjon. Da kommer vi til å åpne portene og sende 3.6 millioner flyktninger". Hva gjør Europa etterpå?

Jo EU og Norge fordømmer Tyrkias invasjon uten å bruke ordet invasjon. "Militære aksjoner" blir det heller kalt. Det snakkes om stans av våpensalg, men uten at en embargo blir forpliktende for medlemslandene. EUs taushet og passive politikk fører til at flere kurdere blir massakrert, drømmen om stabilitet i området forsvinner og dere lar IS organisere seg på nytt.

SDF-talsmann Mustafa Bali sa "en dag når Tyrkia bruker IS-krigere de har som fanger som en trussel mot Europa og verden, slik syriske flyktninger brukes nå, skal vi minne dem som stolte på at Tyrkia kunne håndtere interneringen av militante, på at deres stillhet gjorde dem til medskyldige i det som har skjedd".
Kjære Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide - vi som norsk-kurdere og kurdernes venner har fått nok av deres passive politikk ovenfor Tyrkia. Dere gjør ikke nok for å forhindre invasjonen. Hvis dere virkelig ønsker å stanse Tyrkia så er stans av våpeneksport, sanksjoner, og boikott av turisme veien. Hva har dere egentlig gjort for å stanse invasjonen? Vi har vært tusenvis av mennesker som har protestert mot Tyrkias aggressive invasjon i over 1 måned nå. Vi føler at vi ikke blir hørt, og vi krever et svar på hva dere har gjort?")

Her kan du lese svaret fra regjeringen: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/flyktninger_usikkert/id2677651/