Gratulerer med kampdagen kamerater

01.05.2021

Gratulerer med dagen kamerater! Denne våren har ikke blitt slik noen av oss planla. Pandemien har utfordret oss på mange måter.

1. mai i 1886 tok USAs arbeidere til gatene. Kravet deres var åttetimers arbeidsdag. Demonstranter og politibetjenter måtte bøte med livet denne dagen, og senere ble flere demonstranter utpekt som anarkister og fiender av staten. De ble dømt til døden og henrettet.

I 1890 ble 1.mai en dag som skulle markeres over hele verden. En dag for å minnes de henrettede arbeiderne. Dagen har siden det vært en internasjonal kampdag. Og åttetimersdagen som arbeiderne kjempet - og døde for i 1886, skulle lenge stå som det viktigste kravet på 1. mai. Og kjære kamerater - i 1919 ble åttetimersdagen gjennomført i Norge.

1. Mai handler om solidaritet, fellesskap og likeverd. Den handler om motstand mot utnyttelse av det kapitalistiske systemet. Samtidig representerer denne dagen krav om kvinnefrigjøring, fred og rettferdighet som grunnlaget for et fritt samfunn.

Kurdistan og kurdere har alltid vært undertrykt av Tyrkia, Iran, Irak og Syria. For oss er hverdag motstand og 1. Mai. Vi kurdere trenger solidaritet og støtte fra alle demokratiske krefter, fagforeninger og aktivister. Deres støtte er essensiell i kampen for overlevelse.

I dag har den fascistiske Erdogan regjeringen i Tyrkia blitt den største fienden av demokrati og frihet. Det kurdiske folket må også erkjenne at AKP-MHP-regjeringen har startet en krig som tar sikte på å utrydde kurderne. Derfor bør alle kurdere delta i kampen for sin eksistens og stå side om side med geriljaen mot den fascistiske regjeringen fra Ankara og Mulla regimet i Iran. Alle arbeidere, kvinner, ungdommer og alle demokratiske krefter trenger å gå sammen, øke deres kamp mot den fascistiske regjeringen og få en slutt på okkupasjonen og undertrykkelsen.

Til slutt vil vi som KDS gratulere alle arbeidere med dagen. Vår kamp er deres kamp og deres kamp er vår kamp. Lenge leve solidariteten. 


Kurdisk Demokratisk Samfunnssenter  -  1. Mai 2021