Jeg er bekymret over utenriksministerens bekymringer

26.04.2021
Andam Aziz sier han er bekymret for utenriksministerens bekymringer
Andam Aziz sier han er bekymret for utenriksministerens bekymringer

Rettssaken mot er i gang mot den framtredende opposisjonspolitikeren Selahattin Demirtas og 107 andre HDP politikere i Tyrkia. Demirtas, den fengslede co-lederen for det sosialdemokratiske og prokurdiske opposisjonspartiet HDP, er blant de tiltalte. Det er også flere andre HDP-medlemmer og tidligere parlamentarikere.

Regjeringen anklager HDP for å ha oppmuntret folk til å ta del i demonstrasjoner og protester i 2014 som ble utløst da IS beleiret den kurdiske byen Kobani på den syriske siden av grensa.

I løpet av de siste ukene har forskjellige ledere og institusjoner gjentatte ganger uttrykt sin "bekymring" over den alarmerende og kriminelle handlingen til den tyrkiske staten. Når vi diskuterer Tyrkia, er ordet "bekymring" nå en uunnværlig del av Europas vokabular. Når tydelige brudd på menneskerettighetene, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser begått av den tyrkiske staten og militæret er på dagsorden, uttrykker europeiske institusjoner bekymringer. «Utviklingen av menneskerettighetssituasjonen og demokratiet i Tyrkia er bekymringsfull» sa Ine Eriksen Søreide den 7. april angående det foreslåtte forbudet mot partiet HDP, som er det tredje største partiet i landets parlament. Det samme sa utenriksministeren i 2020 og 2019

Da den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan kunngjorde Tyrkias tilbaketrekning fra Istanbul-konvensjonen, en menneskerettighetstraktat fra Europarådet om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i hjemmet, reagerte Europarådet med å si at de "beklager dypt beslutningen fra Tyrkias president om å trekke seg fra konvensjonen. «Norge var også dypt bekymret for den pågående mobilisering mot Istanbul-konvensjonen på OSSE-møtet».

Selve måten å trekke seg fra selve avtalen demonstrerer den autoritære karakteren til den nåværende tyrkiske ledelsen. Internasjonal lov, hvis den ikke ofres til økonomiske og geostrategiske interesser, kan forhindre Erdoğan i å styrke sitt grep om makten og fjerne eventuelle gjenværende tiltak for å beskytte grunnleggende menneskerettigheter. Det er ikke urealistisk at Erdogan på et tidspunkt også kan erklære Menneskerettighetserklæringen for ugyldig. Mangelen på sterk internasjonal reaksjon på Erdoğans tilbaketrekning fra Istanbul-konvensjonen oppmuntret ham faktisk til å diskutere revisjoner til Montreux-konvensjonen, en internasjonal avtale som regulerer passering av skip til og ut av Svartehavet.

Det globale samfunnets toleranse for Erdoğans autoritære og aggresjons- og forfølgelsespolitikk fører til økende lovløshet, og indikerer at politiske og geostrategiske interesser ikke ser internasjonal lov mer enn som en upraktisk hindring. Internasjonal rett brukes faktisk bare når politiske interesser krever det. Mens multilaterale sanksjoner pålegges Kina på grunn av forfølgelse av uigurene, militæret i Myanmar og institusjoner i Iran, Nord-Korea og Russland, fremkaller Erdoğans manglende respekt for internasjonal lov, traktater og menneskerettighetskonvensjoner ikke mer enn verbal kritikk og uttalelser om bekymring.

Jeg er dypt skuffet og bekymret for utenriksministerens bekymringer. Etterfølgende bekymringserklæringer er tannløse, og det er grunnen til at de europeiske institusjonene bruker begrepet "bekymring" igjen og igjen. Bekymringserklæringer åpner ikke veien for noen reelle konsekvenser eller for den internasjonale straffedomstolen, der Erdoğan faktisk hører hjemme. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har vært bekymret i flere år nå. Når kommer reaksjonene? 

Hvis europeiske institusjoner og internasjonale ledere faktisk bryr seg om å fremme menneskerettigheter og rettssikkerhet i Tyrkia, må handling og gjennomføring skje med en gang - ytterligere bekymringserklæringer vil ikke være noe mer enn bakgrunnsstøy når Erdoğan konsoliderer makt og stilner kritiske stemmer.