Forsvar HDP stå i mot Erdogan. 

18.03.2021

Vi som Kurdisk demokratisk samfunnsenter fordømmer ettertrykkelig de nye brutale forsøkene fra de tyrkiske myndighetene på å oppheve immuniteten til parlamentarikere for den valgte opposisjonen og til slutt å lukke HDP, den tredje største gruppe i det tyrkiske parlamentet, som et parti. Alle disse forsøkene strider mot de grunnleggende reglene for demokrati, som Tyrkia har forpliktet seg til når de ble medlem av Europarådet.

Vi anser det som et åpenbart brudd på sine nasjonale og internasjonale forpliktelser at de tyrkiske myndighetene har satt så mange av de valgte parlamentarikere, inkludert tidligere HDP-medformenn Demirtaş og Yüksekdağ, og andre valgte representanter, inkludert et stort antall HDP-ordførere i fengsel allerede. Stripping av Gergerlioğlus parlamentariske medlemskap etter regjeringens ordre til tross for at rettsprosessen fortsatt ikke er fullført, forsterker bekymringene for statusen til parlamentarisk system i Tyrkia. Valgte politikere hører ikke hjemme i fengselet, men i parlamentet og i den offentlige debatten.

Det pågående, ulovlige avslaget fra de tyrkiske myndighetene til å løslate Demirtaş etter den endelige avgjørelsen fra Grand Chamber of the European Court of Human Rights (EMD) er en klar og uakseptabel brudd på tyrkiske forpliktelser som medlem av Europarådet. Å trosse domstolens avgjørelse kan ikke fortsette uten konsekvenser.

Undertrykkelsen av regjeringen mot HDP og andre demokratiske krefter vil helt sikkert intensivere i månedene fremover, og det samme vil vår kamp. Vi inviterer herved igjen det norske samfunnet til å ta en prinsipiell holdning, styrke internasjonal solidaritet ytterligere, og handle mot disse ynkelige politiske grep fra AKP-regjeringen for å forby HDP og nekte viljen til millioner av mennesker.

Vi ber de norske partiene, den norske regjeringen så vel som stortinget, ta alle nødvendige skritt for å forplikte de tyrkiske myndighetene til å leve opp til sine forpliktelser. Vi ber Norge om å bruke alle plattformer for å forsvare demokratiet, ytringsfriheten og det kurdiske folkets vilje.  Bruk all deres innflytelse for å få slutt på dette åpenbare bruddet fra Tyrkia på dets viktige forpliktelser i henhold til Europarådets vedtekter, og å endelig respektere sine forpliktelser overfor sine egne borgere og det internasjonale samfunnet.

Vi oppfordrer alle de som strever for å beskytte og fremme respekt for menneskerettighetene, rettsstaten og demokratiet i Tyrkia, til å fortsette sin rettferdige kamp. Vi som kurderne trenger deres støtte og solidaritet mer enn noen gang. 


Kurdisk demokratisk samfunnssenter  - 18.03.2021