Sensur mot kurdere i Norge

10.02.2021

Tyrkiske myndigheter har kontroll over aviser og TV i landet. Det gjør at sosiale medier blir viktig for opposisjonen og aktivister utenfor Norge. Sensuren Facebook, Instagram og twitter bedriver mot kurdere føres på bestilling Tyrkia som er Norges Nato-alliert. Våre aktivister og medlemmer har fått fjernet flere innlegg om Tyrkias krigføring mot sivilbefolkningen i eget land - såvel som de tyrkiske angrepene på de kurdiske styrkene som slåss mot ISIS i Syria. Facebooks handlinger er udemokratiske og et brudd på ytringsfriheten. Det bidrar til en forverret situasjon. Spesielt under pandemien hvor sosiale medier har blitt en viktig plattform for aktivisme. Hvis folk som faktisk ber om fred, frihet og demokrati sensureres og blokkeres, kan det faktisk ende opp med å gjøre situasjonen mer voldelig.

Ytringsfriheten er beskyttet og regulert i internasjonale menneskerettighetskonvensjoner og er nedfelt i de fleste lands grunnlover og øvrige lovgivning. Ytringsfriheten omfatter i like stor grad uttalelser på internett og i sosiale medier som ytringer i tradisjonelle massemedier som aviser, fjernsyn og kunstneriske ytringer. Men våre ytringer om fred og demokrati blir sensurert. Våre krav om å løslate politiske fanger, journalister og akademikere i Tyrkia blir kalt for terrorisme. Det å støtte kvinnekampen i Kurdistan stemples også som terrorisme.

Den siste tiden har facebook profilen til KDS, Ungkurd og solidaritet med Kurdistan blitt fjernet av facebook. Det samme skjedde på Instagram. Disse sidene hadde til sammen 8000 følgere. og flere av våre medlemmer har blitt blokkert fra å publisere, kommentere eller like. 

Vi som kurdere i Norge er ekstra sårbare fordi våre ytringer i Norge kan medføre til straff og forfølgelse av våre familiemedlemmer i Tyrkia og Iran. Derfor er det mye viktigere å verne om ytringsfriheten til undertrykte grupper som oss.

Vi oppfordrer alle organisasjoner som kjemper for ytringsfriheten om å verne om ytringsfriheten til kurdiske aktivister i Norge. Norske myndigheter må komme på banen og beskytte sine norsk-kurdiske borgere som er stadig under angrep fra tyrkiske myndigheter til og med i Norge. Vi kurdere trenger støtte og solidaritet fra alle organisasjoner og individer i kampen for fred og demokrati.