Stopp Tyrkias krigføring mot kurderne!

25.04.2021

Dagen etter den første offisielle telefonsamtalen mellom amerikanske presidenten Joe Biden og den tyrkiske presidenten, Recep Tayyip Erdogan, lanserte den tyrkiske staten en omfattende invasjon i Sør-Kurdistan / Nord-Irak. Etter å ha startet en luft- og bakkeoperasjon i områdene Metîna og Avaşîn natt til 24. april, utvidet den tyrkiske hæren i dag operasjonsområdet til Zap-regionen. Det er rapportert om tunge luftangrep og militære sammenstøt mellom den tyrkiske hæren og den kurdiske bevegelsen som er stasjonert der.

Tyrkias nåværende invasjon av Sør-Kurdistan ble lansert på minnedagen for folkemordet på armenere, assyrere, grekere, arameere og yezidier i Anatolia. Det tyrkiske regimet har helt klart til hensikt å utvide den militære okkupasjonen av Sør-Kurdistan, til tross for åpent brudd på folkeretten. Dette fordi den voksende kurdiske motstanden fortsatt er den største hindringen for Tyrkias ny-ottomanske ekspansjonisme i Sør-Kurdistan og Nord- og Øst-Syria. Den tyrkiske regjeringen prøver å løse sine innenriks kriser med ekspansjonistiske politikk slik vi allerede ser i Libya, Syria, Nagorno-Karabakh og nå den nylige invasjonen av Sør-Kurdistan.

Den tyrkiske økonomien kollapser, og ifølge meningsmålingene mister regjeringspartiet AKP flertallet ved neste valg. Med tilbaketrekningen fra Istanbul-konvensjonen og nedleggelsen prosedyre mot "Peoples 'Democratic Party" (HDP), ble de siste bitene av demokrati og menneskerettighetene i Tyrkia ødelagt.

Det siste besøket i EU av presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, og presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel, i begynnelsen av april, ville ha gitt muligheten til å ta opp spørsmålet om menneskerettigheter og folkerett i Tyrkia. Men menneskerettigheter, demokrati, det kurdiske spørsmålet i Tyrkia, forbudet mot HDP, forsøket på å stille hele opposisjonen, tilbaketrekningen av Istanbul-konvensjonen, kvinnedrapene, den økende fattigdommen, titusenvis av politiske fanger ble ikke sett på som prioriteringer for EU og Europarådet. Det faktum at gjensidig økonomiske interesser er satt over alle grunnleggende problemer, har igjen vist de sanne ansiktene til de europeiske institusjonene.

Regjeringen under Erdogan kan for tiden bare forbli ved makten og fortsette sin antidemokratisk og undertrykkende politikk så vel som krigen i Kurdistan, med denne støtten fra EU. Toleransen som EU, Europarådet og den norske regjeringen viser mot Erdogan regjeringen, mens den ser bort fra de universelle prinsippene om menneskerettigheter og demokrati, er hovedårsaken til fortsettelsen av krigen mot det kurdiske samfunnet og mangelen på en løsning på det kurdiske spørsmålet.

Den nåværende militære invasjonen kan ikke gjennomføres av den tyrkiske staten alene og er avhengig av internasjonal bistand, spesielt fra EU, USA og NATO. Fraværet av reelle sanksjoner mot Tyrkia er som en lisens for den tyrkiske staten til å fortsette militær aggresjon, okkupasjonspolitikk og etnisk rensing og å fortsette å bryte menneskelig rettighetskonvensjoner og folkerett.

EU, Europarådet og Norges regjerings spiller en viktig rolle i løsningen av det kurdiske spørsmålet og etableringen av reelt demokrati i Tyrkia. Vi ber derfor de internasjonale institusjonene og det internasjonale samfunnet og spesielt Norge om å tvinge den tyrkiske staten til å holde seg til folkeretten. Vi ber det internasjonale samfunnet og det sivile samfunn om å delta i vår protest og kreve ubetinget og øyeblikkelig tilbaketrekning av alle tyrkiske styrker fra Sør-Kurdistan og fra (Rojava)Nord- og Øst-Syria!

- Diplomatikomiteen for Kurdisk demokratisk samfunnssenter